Aktias placeringsutsikt: Ränteplaceringar har gjort comeback, utsikterna för aktiemarknaden är osäkra
Pressmeddelande
Aktia Abp
1.6.2023 kl. 8.00
På placeringsmarknaden har år 2023 börjat i positiva tecken. I mitten av maj hade den globala aktiemarknaden avkastat cirka 7 procent och räntemarknaden mellan 0 och 4,5 procent. Ränteplaceringar har gjort en snabb comeback och fungerar igen som ett skyddande element i portföljer med omfattande diversifiering.
Aktia skriver i sin färska placeringsutsikt att det här året kommer att bli intressant för placeraren. De skador som kriget i Ukraina och inflationschocken orsakade utvecklingen förra året har korrigerats aktiemarknaden – utvecklingen har varit till och med överraskande positiv. Det i huvudsak positiva sentimentet har stött sig på den starka konsumentdrivna ekonomiska tillväxten och på att resultatutvecklingen har stått sig bättre än väntat. När det gäller aktier beräknas tillväxttakten avta eller till och med stanna upp helt under resten av året.
För en allokeringsplacerare som utnyttjar olika tillgångsslag i sin placeringsverksamhet har placeringsmiljön nu blivit mer tilltalande än någonsin under de senaste 10 åren.
”Då avkastningsnivåerna för ränteslag stigit betydligt är placeraren inte längre tvungen att ta risker eller övervikta placeringsslag som hen under normala förhållanden inte skulle välja. För första gången på länge är aktier, ränteplaceringar och alternativa investeringsslag nu jämställda. Placeraren kan objektivt fundera ur avkastningens och riskens synvinkel på optimala viktningar mellan dessa tillgångsslag, utan extra press från marknadsmiljön”, säger Aktias placeringsdirektör Samu Lang.
Ser man närmare på de olika marknadsområdena har rörelserna på aktiemarknaden under början av året varit måttliga.
”Tillväxtländernas aktier ser enligt vår mening fortfarande attraktiva ut, eftersom öppnandet av Kina stöder dessa marknader betydligt. Aktiemarknadernas värdering i USA är fortfarande ovanför medelnivån och uppenbart dyra, och det finns knappast något utrymme för uppgång. Ökningen i början av året stöder sig helt och hållet på de största teknikbolagen, dvs. FAANG-bolagen*. Med tanke på avkastningsförväntningarna lönar det sig alltså inte att investera i dessa bolag”, konstaterar Aktias allokeringsdirektör Patrik Moring.
”De nordiska aktierna är inte lika attraktivt värderade som andra europeiska bolag. Under innevarande år är det ändå bra att hålla ett öga på de nordiska aktierna, eftersom de har stor potential när vändningen i ekonomin vid något skede närmar sig”, påpekar Moring.
Plötslig bromsning av banklån
Ränteplaceringar har gjort en snabb återgång via räntorna som stigit förra året. Ränteklassernas avkastningsförväntningar är igen tillräckliga efter många års ökenvandring.
”Ur placerarnas synvinkel vore det på kort sikt positivt om räntenivån snabbt började sjunka. Men i ett lite längre perspektiv är måttfulla rörelser mer önskvärda. Det verkar vara möjligt att inflationen kan avta ytterligare och att de ekonomiska utsikterna kan försämras utan att detta leder till en djup recession. Då skulle den guldkant som man har hittat på nytt i ränteplaceringar och som efter en lång tid blivit placeringsdugliga igen, inte försvinna lika snabbt som den återkom”, säger Moring.
Aktia tror att räntorna har passerat toppnivån och därför kan avkastningen även i statsobligationer fortsätta vara måttligt positiv. Räntenivån i statsobligationer är ändå lägre än i andra ränteklasser, vilket är orsaken till att Aktia prioriterar andra ränteslag. Investment Grade-ränteplaceringar tillhör Aktias favoriter i ränteklasser med låg risk.
”Trots att ändringen i penningpolitiken har skapat osäkerhet i fråga om räntorna också på tillväxtmarknaderna, anser vi att statsobligationer i lokal valuta fortfarande är mycket attraktiva som räntetillgångsslag. De bästa utsikterna bland ränteplaceringar har enligt vår mening tillväxtekonomiernas obligationer i lokal valuta”, säger Moring.
Bankoro ny risk för tillväxt
Vid en snabb anblick verkar den minskade efterfrågan på lån vara en mycket dålig nyhet. Men myntet har två sidor. ”Kundernas ovilja att ta ut nya lån tyder på att centralbankernas åtstramade penningpolitik, dvs. räntehöjningarna, påverkar ekonomin. Det är goda nyheter. Den försvagade efterfrågan på lån minskar konsumtionen och investeringarna, vilket i sin tur minskar den totala efterfrågan och bromsar upp inflationen”, berättar Aktias chefsekonom Lasse Corin.
Enligt Aktia är två omedelbara ekonomiska utmaningarna att vända inflationen och att öka tillväxten. Av dessa är inflationen mer kritisk. När den väl är under kontroll kan man koncentrera sig på tillväxten.
*Sociala medieföretaget Facebook (numera Meta), e-handelsjätte Amazon, teknologibolaget Apple, streamingtjänsten Netflix och sökmotorbolaget Google (numera Alphabet).
Tilläggsinformation:
Samu Lang, placeringsdirektör, tfn 050 4226 334, samu.lang(a)aktia.fi
Lasse Corin, chefsekonom, tfn 040 8080 635, lasse.corin(a)aktia.fi
Patrik Moring, allokeringsdirektör, tfn 050 4624 888, patrik.moring(a)aktia.fi
Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår belönade kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter ca 900 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundtillgångar (AuM) uppgick 31.12.2022 till 13,5 miljarder euro och balansomslutningen till 12,4 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com.
Bilaga
