Lerøy Seafood Group ASA: Solid biologisk prestasjon og videre vekst i VAP S&D.
Lerøy Seafood Group ASA rapporterer i dag et konsolidert operasjonelt driftsresultat på MNOK 1.049 for første kvartal 2025, som er en økning fra MNOK 842 i samme periode i fjor.
DRIFTSFORBEDRINGER ER NÅ SYNLIG I RESULTAT INNEN HAVBRUK
Havbrukssegmentet leverte en operasjonell EBIT på MNOK 789 i kvartalet. "Dette er en sterk prestasjon i et kvartal preget av betydelig lavere spotpriser på laks og ørret enn samme periode i fjor. Forbedringer innen genetikk, rogn- og smoltkvalitet, bruk av skjermingsteknologi og generell prosessforbedring er en vesentlig del av forklaringen. Vi er fornøyde med utviklingen i havbruk, og ser at de tiltak vi har iverksatt har positiv effekt på fiskevelferd og derigjennom også våre finansielle resultat," sier konsernleder Henning Beltestad.
ETTERSPØRSELSVEKST LØFTER VAP S&D VIDERE
VAPS&D-segmentet (videreforedling, salg og distribusjon) rapporterte en operasjonell EBIT på MNOK 212 i første kvartal 2025, og MNOK 924 på tolv måneders rullerende basis, som er rekord.
"VAP S&D fortsetter den positive utviklingen. Store volumer innebærer høyere utnyttelse av vår integrerte verdikjede, og lavere råstoffpriser bygger marked. Det er gledelig å se at som følge av strukturert forbedringsarbeid presterer flere av våre virksomheter på høyere nivå enn tidligere" påpeker Beltestad.
HØYE PRISER DREVET AV LAVE KVOTER I VILLFANGST
Villfangst-segmentet rapporterte en operasjonell EBIT på MNOK 148 i første kvartal. "Første kvartal er høysesong, og de svært lave kvotene representerer en betydelig utfordring. Prisutviklingen i 2025 har vært sterk, men før kvotene tar seg opp til høyere nivå er det utfordrende å få utnyttet våre industrielle kapasiteter" forteller konsernlederen.
NÆRINGEN TRENGER STABILE RAMMEVILKÅR
Den norske regjering publiserte nylig «Havbruksmeldingen» hvor det foreslås å erstatte dagens lisensregime, som er basert på maksimal tillatt biomasse, med et system basert på lusekvoter. Endringene som foreslås er inngripende og det er svært krevende å vurdere konsekvensene.
"I Lerøy støtter vi Sjømat Norge sitt synspunkt om at det er behov for mer analyse av konsekvenser før Stortinget kan ta store prinsipielle valg.
For laks slaktet i kvartalet er behandlingsfrekvensen redusert med 75% for laks fra nedsenkede merder sammenlignet med laks fra tradisjonelle merder. Også i dag er insentivene for å løse luseutfordringene sterke og driver frem innovasjon," fortsetter Beltestad.
VIDEREUTVIKLER NYE MARKEDER FOR NORSK LAKS OG ØRRET
"I vår helintegrerte verdikjede har vi vinneroppskriften. Med høye volumer på lavere priser utvikler vi nå markedet for norsk laks og ørret globalt, da særlig i fremvoksende markeder, som Kina. Dette er positivt for hele næringen og for verdiskaping i Norge.
Etter flere år med regulatorisk uro, ber vi myndighetene legge til rette for forutsigbare, stabile og konkurransedyktige rammevilkår. Det er avgjørende for at vi skal kunne fortsette å levere sunn, bærekraftig og velsmakende sjømat til verdensmarkedet – til fordel for næringen og kyst-Norges fremtid" avslutter Beltestad.
Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12.
Vedlegg
