VALOE Valoe Oyj

Valoe Oyj:n tilinpäätöstiedote 2022

Valoe Oyj:n tilinpäätöstiedote 2022

Valoe Oyj                Tilinpäätöstiedote         23.2.2023 klo 16.25

                                

VALOE OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2022

Ensimmäisten ajoneuvoteollisuuden asiakkaiden kanssa tehdyt tuotekehitys- ja teollistamistyöt ovat loppusuoralla. Sono Motors GmbH:n (Sono) massatuotantosopimuksen ja siihen liittyvien kone- ja laitetilausten siirtyminen vuodenvaihteen yli jätti kuitenkin tilikauden 2022 liikevaihdon vielä vaatimattomaksi. Kasvatimme resurssejamme vastaamaan tulevaisuuden tarpeita, mikä merkittävien tuotekehityspanostustenohella kasvatti tilikauden tappiota.

Sono ei ole tämän tiedotteen julkaisupäivään mennessä vielä varmistanut auringosta itselataavan Sion-sähköautoprojektinsa viemistä massatuotantoon. Valoen arvion mukaan suunnitelmiin ei ole tulossa muutoksia ja Valoe on jatkanut panostuksiaan Sion-projektiin suunnitelmiensa mukaisesti.

Strategiamme toiminnan suuntaamiseksi ajoneuvojen aurinkosähkösovelluksiin (VIPV = Vehicle Integrated Photovoltaics) alkoi konkretisoitua tilikauden 2022 aikana. Lähes koko liikevaihtomme, noin 90 %, tuli ajoneuvoteollisuuden, ennen kaikkea Sonon tilauksista. Vuonna 2021 vastaava osuus oli noin 87 %. Lähes kaikki uudet tilauksemme liittyivät ajoneuvojen aurinkosähkösovelluksiin. Vuonna 2023 jatkamme edelleen panostustamme tähän asiakasryhmään ja odotamme kasvumme liittyvän ajoneuvoihin.

Tilikauden 2022 liikevaihtomme oli noin 1,3 miljoonaa euroa ja kauden tulos -7,7 miljoonaa euroa.



NELJÄS VUOSINELJÄNNES LYHYESTI  

Vuoden 2022 viimeisellä vuosineljänneksellä Valoe-konsernin IFRS-standardien mukainen liikevaihto oli 0,4 miljoonaa euroa (vuonna 2021: 0,5 miljoonaa euroa). Liiketulos oli -1,7 miljoonaa euroa (-0,6 miljoonaa euroa), kauden tulos -2,3 miljoonaa euroa (-1,0 miljoonaa euroa) ja käyttökate oli -1,2 miljoonaa euroa

(-0,2 miljoonaa euroa).

Neljännellä vuosineljänneksellä jatkoimme valmistautumistamme Sono Motorsin itselataavaan Sion-aurinkosähköautoon liittyvään projektiin. Arvioimme katsauskauden alussa allekirjoitettavamme projektiin liittyvän massatuotantosopimuksen ja saavamme sopimukseen liittyvät kone- ja laitetilaukset ennen tilikauden 2022 päättymistä. Tilaukset kuitenkin lykkääntyivät. Saatuamme tietää tilausten siirtymisestä alensimme Valoe-konsernin tulosennustetta ja arvioimme liikevaihdon jäävän 1,2 – 1,4 miljoonaan euroon. Katsauskauden jälkeen projektia ja massatuotantosopimusneuvotteluja on jatkettu, ja uskomme sopimukseen päästävän alkaneen tilikauden ensimmäisellä neljänneksellä.

Tilinpäätöstiedotteen julkaisuhetkellä Sono ei ole virallisesti ilmoittanut auringosta itselataavan Sion-sähköautoprojektinsa jatkamisesta. Valoen arvion mukaan suunnitelmiin ei ole tulossa muutoksia ja Valoe on jatkanut panostuksiaan Sion-projektiin suunnitelmiensa mukaisesti.

Käyttöpääomatilanteemme jatkui tiukkana. Laskimme liikkeelle 10.8.2022 vaihtovelkakirjalainan 2/2022, jonka merkintäaika päättyi katsauskauden lopulla. Vaihtovelkakirjalainaa 2/2022 merkittiin yhteensä 1,7 miljoonalla eurolla. Merkinnöistä 0,8 miljoonaa euroa tehtiin uusina rahasijoituksina ja 0,9 miljoonaa euroa maksettiin kuittaamalla merkintähinta merkitsijöiden riidattomia saatavia vastaan.

VUOSI 2022 LYHYESTI

Vuonna 2022 keskityimme vahvasti ajoneuvosovelluksiin.

Sono Motorsin Sion-aurinkosähköautoon liittyvä projekti eteni, ja heinäkuussa 2022 allekirjoitimme sopimuksen Sion-auton massatuotantoon tarkoitettujen aurinkosähkökomponenttien lopullisesta testaamisesta ja hyväksymisestä. Oletamme Sono Motorsin Sion-projektin jatkuvan ja odotamme pääsevämme Sonon kanssa sopimukseen massatuotannosta sekä kone- ja laitetoimituksista vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä.

Vuoden 2021 lopussa aloitettu yhteistyö Simoldes Plásticos S.A:n kanssa aurinkosähköistetyn autonkaton suunnittelusta, kehittämisestä, prototyypistä ja tuotannosta tunnetun eurooppalaisen autonvalmistajan automalliin jatkui. Valoen saavutettua projektissa sille asetetut tavoitteet osapuolet ovat aloittaneet neuvottelut projektin jatkosta ja massatuotantovalmiuden luomisesta vastaamaan loppuasiakkaan tarpeita. Valoe uskoo neuvottelujen johtavan positiiviseen lopputulokseen tilikauden 2023 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Ruotsalaisen sähköajoneuvovalmistajan Clean Motion AB:n kanssa vuonna 2021 aloitettua kehitysyhteistyötä jatkettiin. Asiakas esitteli uuden EVIG-ajoneuvonsa omille asiakkailleen Valoen aurinkopaneelijärjestelmällä varustettuna lokakuussa 2022. Valoe uskoo projektin siirtyvän kohti massatuotantovaihetta tilikauden 2023 aikana. Ensimmäisiä tilauksia tuotantosarjoista odotetaan tilikauden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä.

Marraskuussa 2021 teimme yhteistyösopimuksen saksalainen Neuber GmbH:n kanssa ajoneuvoihin integroitavan aurinkosähköpaneelijärjestelmän kehittämisestä ja prototyypistä, esisarjasta sekä massatuotannosta. Projekti ei ole vielä alkanut sovitulla tavalla. Valoe ei usko projektin johtavan merkittävään kassavirtaan lähiaikoina.

Solmimme tuotekehitysprojektin Norjalaisen Eker Groupiin kuuluvan Eker Design kanssa maaliskuussa 2022. Projektin alkaminen suunnitellulla tavalla on myöhästynyt, mutta projektin uskotaan etenevän vielä vuoden 2023 aikana.

Solmimme lokakuussa vuonna 2021 sopimuksen ICON Advanced Co. Ltd:n kanssa aurinkopaneelitehtaan toimittamiseksi Saudi Arabiaan. Projektin valmistelut ovat kestäneet odotettua pidempään, mutta jatkuvat edelleen. Valoe arvioi projektin etenevän toimitusvaiheeseen vuoden 2023 aikana. Tarkempaa aikataulua on tässä vaiheessa vaikea arvioida.

Kuljetusala pyrkii vahvasti vähentämään osaltaan liikenteen päästöjä. Vuonna 2022 jatkoimme omaa tuotekehitystämme kylmäkuljetusten aurinkosähköistämiseksi. Katsauskauden päättymisen jälkeen teimme merkittävän läpimurron ja allekirjoitimme 26.1.2023 tiedotetun mukaisesti TIP Groupin (TIP) kanssa sopimuksen Valoen aurinkosähköjärjestelmien integroimisesta TIPin hallinnoimiin kylmäkuljetusperävaunuihin. Sopimuksen tarkoituksena on aurinkosähköistää satoja perävaunuja vuoden 2025 loppuun mennessä. Sopimuksen arvo vuoden 2025 loppuun mennessä on noin 20 miljoonaa euroa edellyttäen, että osapuolten yhdessä sopimat järjestelmän suorituskykytavoitteet saavutetaan. Projekti on alkanut hyvin, ja tarkoituksena on toimittaa ensimmäinen aurinkosähköistetty perävaunu asiakkaan käyttöön tilikauden 2023 ensimmäisen neljänneksen lopussa.   

Maantieliikenteen lisäksi aurinkosähkösovellusten kehittäminen veneisiin ja laivoihin on osa strategiaamme. Lisäksi neuvottelemme useiden merkittävien asiakkaiden kanssa erilaisista seuraavan sukupolven aurinkosähkösovellusten kehittämisestä mm. kuluttajamarkkinoille sekä rakennusmateriaali-, puolustustarviketeollisuudelle ja avaruussovellutuksiin.

Strategiamme mukaisesti panostamme voimakkaasti tuotekehitykseen. Toukokuussa 2022 EU hyväksyi Horisontti 2020 -ohjelmaan kuuluvan IBC4EU-tutkimusprojektin, jossa Valoe ja tytäryhtiömme Valoe Cells ovat mukana. Kehitämme projektissa tehokkaiden aurinkopaneeleiden ympäristöystävällisiä valmistusmenetelmiä. Projekti kestää 36 kuukautta ja sen kokonaiskustannusarvio on noin 17 miljoonaa euroa. EU maksaa osuutemme projektista meille avustuksena, jonka suuruus on yhteensä noin 2,2 miljoonaa euroa. Valoen osuus hankeavustuksesta on noin 0,9 miljoonaa euroa ja Valoe Cellsin noin 1,3 miljoonaa euroa.

Käyttöpääomatilanne oli tiukka koko katsauskauden. Asiakasrahoituksen lisäksi hankimme rahoitusta kahdella vaihtovelkakirjalainalla. Huhtikuussa 2022 liikkeelle laskettua Vaihtovelkakirjalainaa 1/2022 merkittiin yhteensä 0,7 miljoonalla eurolla, ja merkinnät tehtiin uusina käteissijoituksina. Elokuussa 2022 laskimme liikkeelle Vaihtovelkakirjalainan 2/2022, jota merkittiin yhteensä 1,7 miljoonalla eurolla. Merkinnöistä 0,8 miljoonaa euroa tehtiin uusina rahasijoituksina ja 0,9 miljoonaa euroa maksettiin kuittaamalla merkintähinta merkitsijöiden riidattomia saatavia vastaan. Kuittaamalla tehdyt merkinnät sisälsivät Vaihtovelkakirjalainan 1/2022, yhteensä 0,7 miljoonaa euroa, konvertoinnin kokonaisuudessaan uudeksi Vaihtovelkakirjalainaksi 2/2022.

Katsauskaudella nostimme lisäksi rahoitusta RiverFort Global Opportunities Pcc Limited:n kanssa tehdystä rahoitussopimuksesta sekä Winancen kanssa vuonna 2020 allekirjoitetun rahoitussopimuksen viimeisen erän.

Tarkemmat tiedot rahoitusjärjestelyistä on tämän tilinpäätöstiedotteen kohdassa ”Rahoitus”.

KATSAUSKAUDEN JÄLKEISET MERKITTÄVÄT TAPAHTUMAT

Tammikuussa 2023 allekirjoitimme TIP Groupin (TIP) kanssa sopimuksen Valoen aurinkosähköjärjestelmien integroimisesta TIPin hallinnoimiin kylmäkuljetusperävaunuihin. Sopimuksen tarkoituksena on aurinkosähköistää satoja perävaunuja vuoden 2025 loppuun mennessä. Sopimuksen arvo vuoden 2025 loppuun mennessä on noin 20 miljoonaa euroa edellyttäen, että osapuolten yhdessä sopimat järjestelmän suorituskykytavoitteet saavutetaan.

Merkitsimme tammikuussa 2023 yhteensä 30.000.000 uutta osaketta yhtiön 21.9.2022 päättämän yhtiölle itselleen suunnattua maksutonta osakeantia koskevan antipäätöksen nojalla. Osakkeiden merkintä liittyy yhtiön rahoitusjärjestelyjen osittaiseen toteuttamiseen. Osakkeet merkittiin kaupparekisteriin 1.2.2023 ja listattiin Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalle 3.2.2023. Uusien osakkeiden kaupparekisteriin merkitsemisen jälkeen yhtiöllä on kaikkiaan 448.359.195 osaketta.

Helmikuussa 2023 allekirjoitimme Winancen kanssa enintään 5.000.000 euron määräisen vaihtovelkakirjalainoja (“Vvk-laina”) koskevan rahoitussopimuksen, joka sisältää Yhtiön osakkeisiin oikeuttavia warrantteja (“Warrantit”) (sopimus, Vvk-lainat ja Warrantit jäljempänä yhdessä “Järjestely”). Käytämme rahoitusta käyttöpääomaksi ja lisäksi lyhennämme Riverfort Global Opportunities Pcc Limitedin lainoja noin miljoonalla eurolla. Järjestelyssä Valoe laskee liikkeeseen vaihtovelkakirjalainoja Winancelle. Vaihtovelkakirjalainat ovat nostettavissa erissä siten, että ensimmäinen lainaerä on suuruudeltaan 2.000.000 euroa, jonka jälkeen Vaihtovelkakirjalainaa voidaan nostaa enintään kuudessa 500.000 euron määräisessä perättäisessä erässä (ensimmäinen lainaerä ja myöhemmät lainaerät kukin erikseen "Lainaerä") 24 kuukauden aikana ensimmäisen Lainaerän nostopäivästä, mikäli kunkin Lainaerän ennakkoehdot täyttyvät. Winancella on oikeus vaihtaa jokainen Lainaerä Yhtiön uusiin tai olemassa oleviin osakkeisiin. Lisäksi Winance saa kunkin Lainaerän noston yhteydessä Vaihtovelkakirjalainasta irrallisia Warrantteja, jotka oikeuttavat Winancen merkitsemään lisää yhtiön osakkeita Warranttien ehdoissa määritellyllä merkintähinnalla. Valoella on velvollisuus ottaa Vaihtovelkakirjalainaa sen ensimmäinen 2.000.000 euron Lainaerä sekä vähintään kaksi 500.000 euron myöhempää Lainaerää eli yhteensä 3.000.000 euroa. Vaihtovelkakirjalainojen loppuosan, yhteensä neljä 500.000 euron Lainaerää eli 2.000.000 euroa, Valoe voi nostaa harkintansa mukaan.

MARKKINAOHJEISTUS

Valoe neuvottelee tätä tilinpäätöstiedotetta julkaistaessa useasta toimitussopimuksesta, joista merkittävin on Sonon kanssa neuvoteltava massatuotantosopimus. Neuvottelut ovat edelleen kesken. Tästä syystä Valoe ei julkaise vielä ohjeistusta vuodelle 2023.

Käynnissä olevien neuvotteluiden ratkettua Valoe julkaisee markkinaohjeistuksen vuoden 2023 liikevaihdon sekä tuloksen kehityksestä.

TOIMITUSJOHTAJA IIKKA SAVISALON KATSAUS

Tilikaudella 2022 Valoe jatkoi keskittymistään ajoneuvo järjestelmien toimittamiseen. Tilikauden 2022 aikana Valoen liikevaihdosta noin 90 % kertyi ajoneuvoteollisuuteen suuntautuvien tuotteiden ja palveluiden myynnistä (vuonna 2021 noin 87 %).

Olemme solarintegraattori

Olemme ajoneuvoteollisuuden asiakkaillemme aurinkosähkön hyödyntämisen soveltaja ja integraattori. Tarjoamme asiakkaillemme täyden palvelun: Esisuunnittelemme sovellutuksen, kehitämme solartuotteen, suunnittelemme valmistustekniikan sekä moduulien valmistamiseen tarvittavat koneet ja laitteet. Rakennamme koneet ja tarvittaessa valmistamme solartuotteet sekä integroimme ne asiakkaamme tuotteeseen. Valitsemamme liiketoimintamallin on tarkoitus aina johtaa pysyvään ja pitkäkestoiseen asiakassuhteeseen. Pitkän tähtäimen toiminta sopii myös kohdeasiakasryhmämme eli ajoneuvoteollisuuden vallitsevaan toimintatapaan.  

Suuri osa tilikauden 2022 liikevaihdosta syntyi palvelukonseptimme alkuvaiheesta eli tuotekehitysprojekteista. Tuotekehityssopimuksemme sisältävät melkein poikkeuksetta suunnitelman siitä, miten asiakkaamme siirtyy onnistuneen tuotekehitysvaiheen jälkeen aurinkosähköjärjestelmän teolliseen tuotantoon ja siitä, miten solarjärjestelmä integroidaan asiakkaan tuotteeseen. Tyypillisesti teollistamisvaiheessa suunnittelemme asiakkaallemme tuotantoteknisen ratkaisun, johon sisältyvät tuotteen valmistukseen tarvittavat koneet. Konetekniikan robotiikan ja automaation osaajina myös rakennamme, testaamme ja toimitamme tarvittavat erikoiskoneet. Tuotanto alkaa joko omassa tai asiakkaan osoittamassa tuotantolaitoksessa.

Etenemme konseptimme kanssa määrätietoisesti ja uskomme sen toimivuuteen. Olemme tehneet tuotekehitystä koko tilikauden usealle asiakkaallemme, joiden kanssa käymme nyt neuvotteluja tuotantoteknologian toimittamiseksi. Uskomme osan näistä neuvotteluista johtavan positiiviseen lopputulokseen tilikauden 2023 aikana. Arvoltaan tällaiset sopimukset vaihtelevat viiden ja viidentoista miljoonan euron välillä. Teollistamisvaiheen jälkeen pyrimme solmimaan asiakkaan kanssa massatuotantoa tai tuotannon volyymin ylittäessä resurssimme sen lisensioimista koskevan sopimuksen. Tyypillisesti esimerkiksi autoteollisuudessa yhtä massatuotantoautomallia valmistetaan 30.000 - 200.000 kappaletta vuodessa.

Tavoittelemme korkeaa jalostusarvoa ja hyvää kannattavuutta

Jos tuotteemme ja palvelumme täyttävät äärimmäisen kovasta kilpailutuksesta tunnetun ajoneuvoteollisuuden laatuvaatimukset ja muut tarpeet sekä kokonaispalvelupakettimme tuo asiakkaillemme lisäarvoa tuotteiden integroinnissa, niin uskomme pystyvämme myymään ajoneuvoihin aurinkosähköratkaisuja, joiden jalostusarvo on huomattavasti tavanomaisia sovellutuksia korkeampi. Kun aurinkosähkön ymmärtämisen lisäksi osaamme materiaalitekniikan, elektroniikan ja ohjelmoinnin, niin ajoneuvoihin liittyvä liiketoimintamme tulee olemaan merkittävästi tavanomaisiin paneeleihin liittyvää liiketoimintaa kannattavampaa.

Perinteiset paneelit ja kennojen myynti strategiassamme

Olemme arvioineet uudelleen perinteisten aurinkopaneelien strategiaamme. Pyrimme jatkossa keskittymään enemmän OEM-tuotteiden tarjontaan sekä tarjoamaan massamarkkinoista poikkeavia tuotteita uudenlaisille asiakkaille. Tällaisissa segmenteissä pyrimme lisäämään tuotteidemme monistettavuutta ja vähentämään projektimuotoisia toimituksia. Tilikauden aikana emme juurikaan toimittaneet katoille ja maahan, isompiin voimaloihin asennettaviksi tarkoitettuja Chrystal- tai Chrystal Twin -paneeleita.

Emme enää tarjoa IBC-kennoja kennojen massamarkkinoille, joissa hinta on yleensä tuotteen valinnan tärkein kriteeri. Luomme lisäarvoa myymällä kennomme osakokoonpanoissa, jotka vähentävät asiakkaiden omien prosessien määrää. Tällä tavalla voimme erottua kilpailijoista ja luoda asiakkaillemme aitoa lisäarvoa toimitusten kannattavuudesta tinkimättä. Käsityksemme mukaan tarvitsemme kennotehtaallemme pian lisäkapasiteettia. Investoinnin aloittamisajankohta riippuu paitsi Sono Motorsin Sion-projektin jatkosta sekä muiden asiakkaidemme suunnitelmien edistymisestä.

TOIMINTAYMPÄRISTÖ JA MARKKINATILANNE

Raaka-aineiden ja kansainvälisten kuljetusten hintojen nousu sekä maailmanlaajuinen komponenttipula ovat viime vuosina muokanneet aurinkoenergiamarkkinaa uuteen muotoon kaikkialla maailmassa. Tämä luo merkittävästi riskejä toimitusaikoihin ja nostaa kaikkien tuotteiden hintoja sekä pidentää toimitusaikoja.

Uskomme edelleen paikallisen aurinkosähköpaneelien valmistuksen lisääntyvän merkittävästi lähivuosina. Maailman siirtyminen globalisaatiosta takaisin kohti kauppa-alueiden protektionismia parantaa toimintaedellytyksiämme merkittävästi. EU:n ja Yhdysvaltojen pyrkimys vähentää Kiina riippuvuutta aurinkoenergian kaltaisella strategisesti tärkeällä toimialalla näkyy jo toimintaympäristössämme selvästi. Valoe on pienestä koostaan huolimatta yksi Euroopan johtavia aurinkosähkösovellutusten kehittäjiä. Valoe on edelleen ainut eurooppalainen yhtiö, joka hallitsee paneelien valmistuksen ja suunnittelun lisäksi myös kenno- sekä tuotantolaiteteknologian.

Pyrimme kuluvalla tilikaudella 2023 lisäämään aktiviteettejamme Yhdysvalloissa. Lupaavat kyselyt juuri Yhdysvalloista ovat lisääntyneet. Uskomme joidenkin niistä johtavan tilauksiin lähiaikoina. Yhdysvallat on ollut huomattavasti Eurooppaa jäljessä aurinkosähkön soveltamisessa muissa kuin kuluttajasovellutuksissa. Halu ottaa etumatka kiinni ja samanaikaisesti Kiinan tuonnille asetetut rajoitukset luovat mantereelle otolliset markkinat mm. Valoen teknologialle.

Toimintamme niin teknologian kehittämisessä kuin valmistuksessakin pohjautuu materiaalitekniikan osaamiseen, lasertekniikan tuntemukseen ja sen monipuoliseen käyttöön sekä kokemukseen teollisuusautomaation ja robotisoinnin sovellutusten toimittajana maailmanlaajuisesti.

Valoe on edelleen yksi harvoista taustajohdeteknologian osaajista. Taustajohtimeen perustuva, joustavasti muokattava valmistusteknologiamme ja omat kenno- ja paneelitehtaamme tuovat meille valmiuden toimia uusien tuotteiden teollistamisen teknologiapartnerina ja mahdollisesti myöhemmin myös valmistuspartnerina.

VALOEN STRATEGIA

Olemme määritelleet strategiamme perustaksi näkemyksen, jonka mukaan auringon tuottama energia on tulevaisuudessa paras ratkaisu maailman energiatarpeen tyydyttämiseen. Aurinko säteilee maapallolle koko sen energiatarpeen kahdessa minuutissa. Aurinkosähkö on äänetön, hajuton ja puhtain energian tuottomuoto. Mielestämme aurinkosähkö pitää tuottaa niin lähellä sen käyttöpistettä kuin mahdollista. Aurinkoenergialla pysäytetään osaltaan ilmastonmuutos ja minimoidaan energiantuotannon hiilijalanjälki.

Strategiamme perustuu siihen, että tulevaisuudessa aurinkoenergian hyödyntämisen rajoitteet tullaan ratkaisemaan ja me osallistumme tämän ratkaisemiseen. Kilpailemme maailmanlaajuisilla markkinoilla. Seuraamme liiketoimintaamme läheisesti liittyvää kehitystyötä maailmalla ja sovitamme käyttökelpoiset teknologiat omiin tuotekonsepteihimme. Ratkaisumme perustuvat pääsääntöisesti omiin osaamisvahvuuksiimme ja teknologioihin, jotka olemme kehittäneet yhdessä maailman johtavien asiantuntijoiden ja tutkimuslaitosten kanssa. Yhtenä esimerkkinä strategiamme käytännön toteutumisesta on osallistumisemme avainroolissa Euroopan Unionin Horizon-ohjelman HighLite ja sittemmin IBC4EU-projekteihin. Toimimme yhteistyössä alan johtavien tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa Euroopan kilpailukyvyn parantamiseksi aurinkosähkösovellutuksia kehittämällä.

Valoe on aktiivinen aurinkosähkön käytön edistäjä. Olemme tulevaisuudessa mukana myös akkuihin ja vetyyn perustuvien varastointisovellutusten globaalissa kehittämisessä. Valoen teknologiapartnerit ovat kehityksessä avainasemassa maailmanlaajuisesti.

Vuoden 2022 painopistealueemme oli liikenteen aurinkosähkösovellutukset. Kokemukset vahvistivat edelleen uskoamme valintamme oikeasuuntaisuudesta. Liikenne on murroksessa ja se sähköistyy. Haluamme tuoda auringon energialla tuotetun sähkön mahdollisimman lähelle sen käyttöpistettä. Ajoneuvoissa se usein tarkoittaa aurinkopaneeleitten integroimista koripintoihin.

TALOUDELLINEN TULOS

Valoe-konsernin tilikauden 2022 liikevaihto oli 1,3 miljoonaa euroa. Tilikauden 2022 liikevaihto kertyi pääosin sähköajoneuvovalmistajien kanssa tehtävästä itselataaviin ajoneuvoihin liittyvästä tuotekehitysyhteistyöstä.

Seuraavassa on esitetty Valoe-konsernin taloudellinen tulos. Suluissa on vertailuluku vastaavalta ajanjaksolta vuonna 2021, jollei toisin mainita.

Lokakuu - Joulukuu 2022:

- Valoe-konsernin liikevaihto oli 0,4 miljoonaa euroa (vuonna 2021: 0,5 miljoonaa euroa)

- Käyttökate oli -1,2 miljoonaa euroa (-0,2 miljoonaa euroa).

- Liiketulos oli -1,7 miljoonaa euroa (-0,6 miljoonaa euroa)

- Kauden tulos oli -2,3 miljoonaa euroa (-1,0 miljoonaa euroa).

Tammikuu – joulukuu 2022:

- Valoe-konsernin liikevaihto pieneni noin 39 prosenttia 1,3 miljoonaan euroon (vuonna 2021: 2,1 miljoonaa euroa)

- Käyttökate oli -3,9 miljoonaa euroa (-1,6 miljoonaa euroa).

- Liiketulos oli -5,6 miljoonaa euroa (-3,2 miljoonaa euroa).

- Tulos ennen veroja oli -7,7 miljoonaa euroa (-4,8 miljoonaa euroa).

- Kauden tulos oli -7,7 miljoonaa euroa (-4,8 miljoonaa euroa).

- Osakekohtainen laimentamaton tulos oli -0,02 euroa (-0,02 euroa)

- Osakekohtainen laimennettu tulos oli -0,02 euroa (-0,02 euroa)

Liiketoiminnan rahavirta ennen investointeja oli tammi - joulukuussa -1,6 miljoonaa euroa (-4,4 miljoonaa euroa). Myyntisaamiset olivat katsauskauden lopussa 0,2 miljoonaa euroa (0,8 miljoonaa euroa). Yhtiön nettorahoituskulut olivat 2,1 miljoonaa euroa (1,6 miljoonaa euroa). Valoe-konsernin omavaraisuusaste oli joulukuun lopussa -42,0 prosenttia (-6,0 %) ja osakekohtainen oma pääoma oli -0,016 euroa (-0,003 euroa). Omavaraisuusaste pääomalainat mukaan lukien oli -8,6 prosenttia (12,0 %). Katsauskauden päättyessä konsernin rahavarat olivat 0,2 miljoonaa euroa.

RAHOITUS JA OSAKEANNIT

Huhtikuussa 2022 laskimme liikkeelle enintään 3 miljoonan euron Vaihtovelkakirjalainan 1/2022. Vaihtovelkakirjalainan merkintäaika keskeytettiin 10.8.2022. Sitä merkittiin yhteensä 0,7 miljoonalla eurolla, ja merkinnät tehtiin uusina käteissijoituksina. Vaihtovelkakirjalaina 1/2022 konvertoitiin kokonaisuudessaan Valoen 10.8.2022 liikkeelle laskemaksi Vaihtovelkakirjalainaksi 2/2022.

Laskimme 10.8.2022 liikkeelle uuden, enintään 3,0 miljoonan euron suuruisen oman pääoman ehtoisen Vaihtovelkakirjalainan 2/2022 yhtiön käyttöpääoman ja pääomarakenteen vahvistamiseksi ja varautuaksemme autoteollisuudelta odottamiimme tilauksiin. Vaihtovelkakirjalainaa 2/2022 merkittiin yhteensä 1,7 miljoonalla eurolla. Merkinnöistä 0,8 miljoonaa euroa tehtiin uusina rahasijoituksina ja 0,9 miljoonaa euroa maksettiin kuittaamalla merkintähinta merkitsijöiden riidattomia saatavia vastaan. Kuittaamalla tehdyt merkinnät sisälsivät Vaihtovelkakirjalainan 1/2022, yhteensä 0,7 miljoonaa euroa, konvertoinnin kokonaisuudessaan uudeksi Vaihtovelkakirjalainaksi 2/2022.

Syyskuussa 2022 merkitsimme yhteensä 5.000.000 uutta osaketta ("Merkityt Osakkeet I") yhtiön 2.12.2021 päättämän yhtiölle itselleen suunnattua maksutonta osakeantia (”Osakeanti I”) koskevan antipäätöksen nojalla. Yhtiön 2.12.2021 päättämästä enintään 30.000.000 osakkeen osakeannista oli aiemmin merkitty yhteensä 25.000.000 osaketta. Lisäksi päätimme yhteensä enintään 50.000.000 uuden osakkeen ("Uudet Osakkeet") maksuttomasta osakeannista yhtiölle itselleen (”Osakeanti II”) siten, että Uusien Osakkeiden merkintäaika alkoi heti ja päättyy 15.9.2023. Osakeanti II toteutetaan rahoitusjärjestelyjen toteuttamiseksi. Merkitsimme yhteensä 20.000.000 kappaletta yhtiölle Osakeannissa II suunnattuja Uusia Osakkeita ("Merkityt Osakkeet II"). Merkityt Osakkeet I ja II merkittiin kaupparekisteriin 29.9.2022 ja listattiin Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalle 30.9.2022. Merkittyjen Osakkeiden I ja II kaupparekisteriin merkitsemisen jälkeen yhtiöllä on kaikkiaan 418.359.195 osaketta. Uudet osakkeet ovat samaa lajia kuin yhtiön muut osakkeet ja tuottavat niiden rekisteröinnistä alkaen samat osakeoikeudet kuin yhtiön vanhat osakkeet.

ISC Bioheat Oy toimitusjohtajanaan Matts Kempe on tehnyt Valoen kanssa myynti- ja markkinointiyhteistyötä vuodesta 2019 alkaen. Maksoimme ISC Bioheatille vuodelta 2021 palkkioita yhteensä 58.664,93 euroa yhtiön osakkeina ja siirsimme ISC Bioheatille yhteensä 642.436 yhtiön hallussa olevaa omaa osaketta 31.3.2022 ja 6.7.2022 tiedotetun mukaisesti. Lisäksi maksoimme lokakuussa 2022 ISC Bioheatille vuoden 2022 ensimmäiseltä vuosipuoliskolta 8.621,25 euron palkkion yhtiön osakkeina ja siirsimme ISC Bioheatille yhteensä 142.024 yhtiön hallussa olevaa omaa osaketta.

Heinäkuussa 2021 RiverFort Global Opportunities Pcc Limited:n kanssa allekirjoitetusta rahoitussopimuksesta nostimme tilikaudelle 2022 yhteensä 0,3 miljoonaa euroa. Olemme nostaneet rahoitussopimuksesta tilikauden 2022 loppuun mennessä kaikkiaan 4,05 miljoonaa euroa, josta takaisin olemme maksaneet tämän tilinpäätöstiedotteen päivämäärään mennessä yhteensä 2,33 miljoonaa euroa.

Valoen ja Winancen välisestä huhtikuussa 2020 julkistetusta rahoitusjärjestelystä nostimme viimeisen, 750.000 euron lainaerän maaliskuussa 2022. Tästä rahoitusjärjestelystä nostettu laina on konvertoitu kokonaisuudessaan yhtiön osakkeiksi.

Katsauskauden jälkeen helmikuussa 2023 solmimme Winancen kanssa uuden, enintään 5 miljoonan euron määräisen vaihtovelkakirjalainoja koskevan rahoitussopimuksen ja nostimme siitä ensimmäisen, 2 miljoonan euron suuruisen lainaerän. Tämän hetkisen arvion mukaan meillä on käytössämme riittävästi rahoitussitoumuksia toiminnan rahoittamiseksi sekä välttämättömien investointien tekemiseksi seuraavan 12 kuukauden ajan.

Rahoitus saattaa muodostaa rajoja kasvullemme. Mikäli yksikin merkittävä autonvalmistaja tilaisi aurinkosähkösovellutuksen yhteenkään automalliinsa, merkitsisi se merkittävien investointien aloittamista jo kuluvana vuonna sekä paneeli- että kennotehtaallamme. Olemme jo keskustelleet usean tahon kanssa rahoituksen järjestämisestä tällaisessa tilanteessa. Valoen rahoitus- ja muita riskejä on käsitelty jäljempänä tämän tilinpäätöstiedotteen osiossa ”Riskienhallinta, riskit ja epävarmuustekijät”.

TUOTEKEHITYS

Tuotekehityksemme tavoite on, että Valoen teknologialla tuotetun aurinkosähkön tulee olla markkinoiden vihreintä ja edullisinta. Tuotekehityksen merkitystä Valoelle kuvaa hyvin tuotekehitykseen kohdistettu henkilöresurssi: Valoe-konsernin palveluksessa olevista 58 henkilöstä 30 työskentelee yhtiön tuotekehitysprojekteissa Suomessa ja Liettuassa.

IBC-aurinkosähköteknologia on ollut tuotekehityksemme keskiössä viime vuodet. Toukokuussa 2022 EU-komissio valitsi meidät mukaan Euroopan johtavien yritysten joukkoon kehittämään teknologiaa Euroopan hiilijalanjäljen vähentämiseksi tehokkaammin. EU myönsi rahoituksen kolmivuotiselle IBC4EU-kehitysprojektille, jossa sekä Valoe Oyj että UAB Valoe Cells ovat mukana. Hanke on looginen jatkumo Horizon 2020 HighLite-projektille, johon Valoe osallistuu vuosina 2019 -2023. Uusi projekti alkoi syksyllä 2022 ja kestää kolme vuotta. Hankkeen budjetti on noin 17 miljoonaa euroa. Valoen osuus hankeavustuksesta on noin 0,9 miljoonaa euroa ja Valoe Cells’in noin 1,3 miljoonaa euroa. Uuden hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida Euroopassa IBC-teknologiaan perustuvien aurinkosähkötuotteiden kustannustehokas ja kestävä teollinen tuotantoratkaisu kattaen koko arvoketjun polypiiaihioista ja piikiekoista aurinkokennoihin ja -paneeleihin. Valoen tehtävänä on tuoda IBC4EU-hankkeeseen aurinkokennoihin ja -paneeleihin sekä niiden tuotantoteknologiaan liittyvä osaamisensa.

Monet jo pitkään kehittämämme teknologiat ovat tulossa lähelle kaupallistamisvaihetta. Hyvänä esimerkkinä on aiemmin tiedotettu projekti TIP Groupin kanssa rekkojen kylmäperävaunujen aurinkosähköistämiseksi. Uskomme, että vuonna 2023 tulemme tuomaan markkinoille vielä useita innovaatioita aurinkosähkön hyödyntämiseksi uusissa ympäristöissä.

Olemme viime vuosien aikana luoneet oman tuotekehityksemme tueksi globaalin partneriverkoston, jonka kanssa kehitämme tuotteitamme ja teknologiaamme kasvustrategian seuraavan vaiheen toteuttamiseksi. Tuotekehitys- ja teknologian siirtoyhteistyö aurinkoenergiainstituutti ISC Konstanzin kanssa on jatkuvasti syventynyt. ISC Konstanz on yksi johtavista aurinkoenergian tutkimuslaitoksista Euroopassa.

Suojaamme keksintöjämme kaikilla oleellisilla maantieteellisillä alueilla. Aiempien patenttiemme lisäksi valmistelimme tilikaudella patentoitaviksi useita tutkimuksiimme perustuvia keksintöjä.

Konsernin tuotekehityskulut katsauskaudella tammi– joulukuu olivat 2,9 miljoonaa euroa (2,0 miljoonaa euroa).

INVESTOINNIT

Katsauskauden bruttoinvestoinnit olivat tammi - joulukuussa 1,3 miljoonaa euroa (1,7 miljoonaa euroa). Investoinnit kohdistuivat katsauskaudella pääosin koneisiin ja laitteisiin. Toimintamme kasvaessa arvioimme investointiemme määrän kasvavan jo kuluvalla tilikaudella jyrkästi rahoitusmahdollisuuksistamme riippuen.

HENKILÖSTÖ

Konsernin palveluksessa oli joulukuun 2022 lopussa 58 (52) henkilöä, joista 19 (19) henkilöä työskenteli Liettuassa ja loput Suomessa. Tilikaudella konsernin palkka- ja palkkiokulut olivat yhteensä 2,4 miljoonaa euroa (2,1 miljoonaa euroa).

OSAKKEET JA OMISTAJAT

Katsauskauden päättyessä 31.12.2022 Valoen osakepääoma oli 80.000,00 euroa ja osakemäärä 418.359.195 osaketta. Yhtiöllä on yksi osakesarja, jonka osakkeet tuottavat yhtäläiset oikeudet yhtiössä. Valoen hallussa oli 31.12.2022 sen omia osakkeita 24.758.606 kappaletta.

Yhtiöllä oli joulukuun 2022 lopussa yhteensä 16 442 osakkeenomistajaa ja osakkeista 3,6 prosenttia oli ulkomaalaisomistuksessa. Kymmenen suurimman osakkeenomistajan hallussa oli 31.12.2022 yhteensä 37,4 prosenttia yhtiön osakkeista.

Suurimmat omistajat 31.12.2022

1 SAVCOR TECHNOLOGIES OY 29.298.067 7,0
2 VALOE OYJ      24.758.606 5,9
3 NEFCO 23.148.148 5,5
4 SAVISALO IIKKA 17.811.158 4,3
5 SAVISALO HANNU 12.021.735 2,9
6 OLLILA JORMA 11.053.417 2,6
7 APTEEKKIEN ELÄKEKASSA 10.550.000 2,5
8 JOENSUUN KAUPPA JA KONE OY 9.622.527 2,3
9 KAKKONEN KARI 9.447.777 2,3
10 JOCER OY AB 8.750.000 2,1
  MUUT 261.897.760 62,6
  YHTEENSÄ 418.359.195 100,0

Hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja määräysvaltayhteisöineen omistivat 31.12.2022 yhteensä 67.305.360 osaketta, mikä oli noin 16,1 prosenttia yhtiön osakemäärästä. Yhtiön toimitusjohtaja Iikka Savisalo määräysvaltayhteisöineen omisti kauden lopussa 55.015.947 yhtiön osaketta.

Valoen osakkeen kurssi vaihteli tammi - joulukuussa 0,03 euron ja 0,13 euron välillä. Keskikurssi oli 0,07 euroa ja päätöskurssi joulukuun lopussa 0,03 euroa. Valoen osakkeen vaihto oli tammi - joulukuussa 15,7 miljoonaa euroa ja 235,7 miljoonaa osaketta. Osakkeiden markkina-arvo joulukuun lopussa oli 12,6 miljoonaa euroa.

VOIMASSA OLEVAT OSAKEANTIVALTUUTUKSET

Vuoden 2022 yhtiökokous päätti valtuuttaa hallituksen päättämään yhdestä tai useammasta maksuttomasta ja/tai maksullisesta osakeannista, joka sisältää oikeuden päättää osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:n tarkoittamien optio-oikeuksien ja muiden osakkeeseen oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta siten, että valtuutuksen perusteella annettavien uusien osakkeiden tai osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:n mukaisten optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisen perusteella osakkeiden määrä voisi nousta yhteensä enintään 150.000.000 osakkeella. Valtuutuksessa ei ole suljettu pois hallituksen oikeutta päättää myös suunnatusta osakkeiden tai osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:n mukaisten optio-oikeuksien tai erityisten oikeuksien antamisesta. Valtuutusta voidaan käyttää yhtiön kannalta tärkeisiin järjestelyihin, kuten pääomarakenteen vahvistamiseen, investointien rahoittamiseen, yritys-ja liiketoimintakauppojen tai muiden liiketoiminnan järjestelyiden tai omistusrakenteen laajentamiseen tai henkilöstön kannustamiseen tai sitouttamiseen tai sellaisiin muihin hallituksen päättämiin tarkoituksiin, joissa osakkeiden tai osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:n tarkoittamien optio-oikeuksien tai osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamiseen on painava taloudellinen syy. Osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta voidaan poiketa edellyttäen, että siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Valtuutus on voimassa 30.6.2023 asti.

Tämän tilinpäätöstiedotteen päivämäärän mennessä hallitus on päättänyt yhteensä 149.707.839 osakkeen antamisesta tämän osakeantivaltuutuksen nojalla.

RISKIENHALLINTA, RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT

Vastuu kirjanpidosta ja varainhoidon valvonnasta kuuluu Valoen hallitukselle. Hallitus vastaa sisäisestä valvonnasta ja toimitusjohtaja huolehtii valvonnan käytännön järjestämisestä ja valvonnan toimivuuden seurannasta. Liiketoiminnan ohjaus ja valvonta tapahtuvat koko konsernin kattavan raportointi- ja ennustejärjestelmän avulla.

Riskienhallinnan avulla pyritään varmistamaan, että liiketoimintaan vaikuttavat olennaiset riskit tunnistetaan, ja että niitä seurataan tarkoituksenmukaisesti. Yhtiön liiketoiminta- ja rahoitusriskejä hallinnoidaan keskitetysti konsernin talousosastolla ja riskeistä raportoidaan tarvittaessa konsernin hallitukselle.

Yhtiön ja sen liiketoiminnan pienen koon vuoksi Valoella ei ole sisäisen tarkastuksen organisaatiota eikä tarkastusvaliokuntaa.

Sono Motors GmbH:n taloudelliseen tilanteeseen liittyvä riski

Nasdaq New Yorkiin listattu Sono Motors N.V. (SEV, Sono) on julkistanut lausuman, jonka mukaan Sonolla ei ole riittävästi varoja aloittaa auringosta itselataavan Sion-sähköautonsa massatuotantoa, jollei rahoitus ole varmistunut 28.2.2023 mennessä. Jos Sono päättäisi pysäyttää tai peruuttaa kokonaan Sion-projektinsa, eikä kukaan muukaan sitä haluaisi jatkaa, aiheuttaisi se Valoen Sonolta saatavaksi arvioitujen kassavirtojen lykkääntymisen tai pahimmassa tapauksessa peruuntumisen kokonaan. Tämä siirtäisi Valoen liiketoiminnan muuttumista voitolliseksi arviomme mukaan noin vuodella ja lisäisi Valoen rahoitustarvetta merkittävästi. Vaikka olemme tämän katsauskauden päättymisen jälkeen allekirjoittaneet uuden viiden miljoonan euron suuruisen rahoitussopimuksen Winancen kanssa, ja vaikka siinä sovittu rahoitus riittää takaamaan Valoen toiminnan jatkumisen nykyisellä laajuudella seuraavaksi 12 kuukaudeksi, pitäisi toiminnan odotettavissa olevan kasvun vaatiman lisärahoituksen olla sovittuna hyvissä ajoin ennen tilikauden 2023 päättymistä.

Taloudelliseen asemaan ja rahoitustarpeeseen liittyvät riskit

Liiketoimintamme kassavirta on edelleen pieni, eikä riitä kattamaan investointitarpeitamme. Liettuan aurinkokennotehtaan tuotantomäärät ovat edelleen pieniä, mutta laatu täyttää jo tavoitteemme. Asiakastoimituksemme lisääntyvät koko ajan. Raaka-aineiden toimitusvaikeudet ja käyttöpääomarahoituksemme pienuus voivat edelleen haitata aurinkokennojen tuotantomäärien kasvua, millä voi olla olennaisen epäedullinen vaikutus yhtiön liiketoiminnan tulokseen ja/tai taloudelliseen asemaan.

Covid-19 -pandemia haittasi toimintaa vielä vuonna 2022. Erityisesti Kiinassa jatkuneet Covid-sulut haittasivat erityisesti kennotehtaan raaka-aineitten saantia sekä nostivat monien muittenkin kuin kiinalaisten raaka-aineitten hintoja. Käytämme tuotteidemme valmistukseen kansainvälisiltä materiaalitoimittajilta ja alihankkijoilta hankkimiamme komponentteja. Pääasialliset raaka-aineet ovat piikiekot, hopea, muut metallit, muovit ja lasi, joiden kaikkien toimitusajat ovat pidentyneet ja hinnat nousseet. Pandemian lopullista vaikutusta toimintaamme on edelleen vaikea arvioida. Arvioimme kuitenkin hintojen laskevan ja saatavuuden parantuvan vuonna 2023. Rahavirtaennusteisiin liittyvien oletuksien toteutumatta jääminen voisi johtaa tilanteeseen, jossa arvonalentumistestaukset osoittaisivat alaskirjaustarpeen aineettomiin ja aineellisten hyödykkeisiin tai liikearvoon. Tällaisessa tilanteessa aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden arvon alentumisella voisi olla olennainen epäedullinen vaikutus taloudelliseen asemaamme. Tarkempi kuvaus arvonalentumis-testauksestamme on konsernitilinpäätöksemme 2021 liitetiedoissa 12.

Poikkeuksellisissa olosuhteissa saattaa pankkeihin, muihin rahoituslaitoksiin sekä julkista tai yksityistä rahoitusta tarjoaviin organisaatioihin kohdistua ennalta arvaamattomia paineita, jotka saattaisivat hidastaa Valoen jo sovittujen rahoituserien kotiuttamista. Tällainen tilanne saattaisi joissain olosuhteissa aiheuttaa käyttöpääomatilanteen tiukentumisen uudelleen.

Strategiaan, liiketoimintaan sekä uusiin teknologioihin ja valmistukseen liittyvät riskit

Uuden teknologian kehittämiseen ja sen kaupallistamiseen liittyy aina epävarmuutta ja merkittäviä riskejä. Mikäli tuotekehitysprojektimme eivät tuottaisi tulosta ja toimintaympäristö tai markkinatilanne muuttuisi, saattaisi kykymme tuottaa tuotteita tai palveluita asiakkailleen kilpailukykyisesti vaarantua. Tällaisessa tilanteessa kannattavuustaso saattaisi jäädä arvioitua matalammaksi, mikä puolestaan voisi vaikuttaa merkittävästi kannattavuuteemme ja taloudelliseen asemaamme.

Venäjän hyökkäyssodan luomassa epävarmassa maailmantilanteessa hankintaketjuihin liittyy erityisiä riskejä, joiden vaikutusta materiaalien ja palveluiden saatavuuteen ja hinnoitteluun ja sitä kautta yhtiön taloudelliseen tilaan ja toimintaan ei tällä hetkellä voida arvioida. Tällaisia merkittäviä raaka-aineita ovat mm. erikoismuovit, metallit, lasi ja piikiekot sekä koneiden ja laitteiden komponentit sekä varaosat ja toimintaan liittyvät asiantuntijapalvelut. Toimitusketjuihimme kuuluu pääasiassa eurooppalaisia ja joitakin yksittäisiä aasialaisia toimittajia. Näiltä ostamamme komponentit ja raaka-aineet ovat liiketoimintamme kannalta kriittisiä. Tuotteittemme valmistuksessa käyttämiemme komponenttien ja raaka-aineitten: piikiekkojen, hopean, muiden metallien sekä muovien ja lasin toimitusajat ovat pidentyneet ja hinnat nousseet. Mikäli kriittisten komponenttien ja raaka-aineiden saatavuus edelleen heikkenisi tai tällaisten komponenttien ja raaka-aineiden hinnat edelleen nousisivat, voisi tämä hidastaa tuotteidemme valmistusta entisestään, viivästyttää toimituksiamme asiakkaille ja laskea kannattavuuttamme. Tällä voisi olla epäedullinen vaikutus liiketoimintaamme, liiketoiminnan tulokseen ja taloudelliseen asemaan ja yhtiön arvopapereiden arvoon.

Kehittyvillä markkinoilla toimimiseen liittyvät riskit

Käytämme edelleen osan henkilöstöresursseistamme Valoen ja sen teknologian markkinointiin sekä myyntiin kehittyvillä markkinoilla. Kehittyvillä markkinoilla toimimiseen liittyvät riskit voivat aiheutua esimerkiksi poliittisista ja muista yhteiskunnallisista muutoksista, asiakkaan maksuvalmiudesta, tuotannontekijöihin liittyvistä epävarmuustekijöistä, valuuttasäännöstelyn aloittamisesta tai toimeenpanosta tai muusta lainsäädännön muutoksesta, jotka voisivat estää tehokkaasti yhtiötä kotiuttamasta mahdollisia voittojaan, myymästä omaisuuttaan ja vetäytymästä markkinalta.

Hallinnolliset ja oikeudelliset riskit

Julkisella rahoituksella ja investointituilla on aurinkoenergialiiketoiminnassa huomattava kannustinvaikutus. Erityisesti Suomessa aurinkovoimalahankkeiden julkisessa rahoituksessa tai investointituissa tapahtuvat valmistajien kannalta epäedulliset muutokset saattaisivat pienentää kotimaan markkinaa huomattavasti. Tämänkaltaisten tekijöiden mahdollisia negatiivisia vaikutuksia liiketoimintaamme ja sen tulokseen ja taloudelliseen asemaamme ei voida varmuudella ennakoida.

Tämän tilinpäätöstiedotteen tietyt lausunnot, markkinaohjeistus ja erityisesti Valoen strategiassa mainitut sitomattomat arviot kohdistuvat tulevaisuuteen ja perustuvat johdon tämänhetkisiin näkemyksiin. Luonteensa vuoksi ne sisältävät riskejä ja epävarmuutta ja ovat alttiita yleisen taloudellisen tai toimialan tilanteen muutoksille.

EHDOTUS OSINGONJAOSTA JA VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS

Yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 2022 ei jaeta osinkoa. Yhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään 26.5.2023.

Mikkelissä, 23.2.2023

Valoe Oyj

HALLITUS

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Iikka Savisalo, p. 040 521 6082,

 



 

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS  
(tilintarkastamaton)    
      
      
1 000 EUR 7-12/20227-12/20211-12/20221-12/2021
      
Liikevaihto 8119211 3052 148
Myytyjen suoritteiden hankintameno-1 246-1 129-2 332-1 964
Bruttokate -435-208-1 027185
      
Liiketoiminnan muut tuotot1353394538
Tuotekehityskulut-1 455-970-2 854-2 028
Myynnin ja markkinoinnin kulut-219-309-549-601
Hallinnon kulut-465-438-889-831
Liiketoiminnan muut kulut-362-45-362-435
      
Liiketulos -2 922-1 437-5 587-3 173
      
Rahoitustuotot2122
Rahoituskulut-1 097-857-2 083-1 605
      
Tulos ennen veroja -4 017-2 294-7 668-4 776
      
Tuloverot 0000
      
Kauden tulos-4 017-2 294-7 668-4 776
      
Kauden tuloksen jakautuminen    
Emoyrityksen omistajille-4 017-2 294-7 668-4 776
      
Tulos/osake (laimentamaton), eur-0,01-0,01-0,02-0,02
Tulos/osake (laimennettu), eur-0,01-0,01-0,02-0,02
      
Kauden laaja tulos yhteensä-4 017-2 294-7 668-4 776
      
Kauden laajan tuloksen jakautuminen    
Emoryityksen omistajille-4 017-2 294-7 668-4 776
      
 
      
VUODEN 2022 NELJÄS NELJÄNNES    
      
1 000 EUR 10-12/202210-12/20211-12/20221-12/2021
      
Liikevaihto 3884541 3052 148
      
Liiketulos -1 667-571-5 587-3 173
      
Käyttökate -1 226-154-3 877-1 580
      
Katsauskauden tulos-2 337-1 006-7 668-4 776
      
      
      

 



 

Konsernitase, IFRS  
(tilintarkastamaton)  
    
    
1 000 EUR 31.12.202231.12.2021
    
VARAT   
    
Pitkäaikaiset varat   
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet10 59810 447
Liikearvo 441441
Muut aineettomat hyödykkeet2 0222 798
Myytävissä olevat sijoitukset99
Pitkäaikaiset saamiset336672
Pitkäaikaiset varat yhteensä13 40714 368
    
Lyhytaikaiset varat   
Vaihto-omaisuus 361465
Myyntisaamiset ja muut korottomat saamiset1 4452 334
Rahavarat 23615
Lyhytaikaiset varat yhteensä2 0422 814
    
Varat yhteensä 15 44917 182
    
    
OMA PÄÄOMA JA VELAT  
    
Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma  
Osakepääoma 8080
Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto34 69432 771
Kertyneet voittovarat-41 051-33 887
Oma pääoma yhteensä-6 277-1 036
    
Pitkäaikaiset velat   
Pitkäaikaiset lainat 6 5767 080
Pitkäaikaiset oman pääoman ehtoiset lainat1 5162 567
Pitkäaikaiset muut velat2562
Pitkäaikaiset velat yhteensä8 1169 710
    
Lyhytaikaiset velat   
Lyhytaikaiset korolliset velat5 1745 737
Lyhytaikaiset oman pääoman ehtoiset velat3 477528
Ostovelat ja muut velat4 8542 154
Lyhytaikaiset varaukset10489
Lyhytaikaiset velat yhteensä13 6098 508
    
Velat yhteensä 21 72518 218
    
Oma pääoma ja velat yhteensä15 44917 182
    
    
    

 



 

Konsernin rahavirtalaskelma, IFRS   
(tilintarkastamaton)   
     
     
1 000 EUR 1-12/20221-12/2021
     
Liiketoiminnan rahavirta   
Tuloslaskelman voitto/tappio  ennen veroja -7 668-4 776
     
Oikaistaan ei-rahamääräiset, selkeät erät tuloslaskelmasta   
 Poistot ja arvonalentumiset +1 7101 593
 Realisoitumattomat kurssivoitot (-) ja -tappiot (+) +/--2-1
 Muut tuotot ja kulut, joihin ei liity maksua +/-361-503
 Muut oikaisut +/-0-177
 Varausten muutos +/-15-137
 Rahoitustuotot ja -kulut +/-2 0831 604
Yhteensä rahavirta ennen käyttöpääoman muutosta -3 500-2 397
     
Käyttöpääoman muutos   
 Vaihto-omaisuuden lisäys (-) / vähennys (+) 87-191
 Myynti- ja muiden saamisten lisäys (-) / vähennys (+) 430-868
 Osto- ja muiden velkojen lisäys (+) / vähennys (-) 1 731-145
Käyttöpääoman muutos 2 247-1 203
     
Rahoituserien ja verojen oikaisu maksuperusteiseksi   
 Maksetut korot -281373
 Saadut korot +01
 Muut rahoituserät -82411
Rahoituserät ja verot -362-784
LIIKETOIMINNAN NETTORAHAVIRTA -1 615-4 384
     
Investointien rahavirta   
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin -1 3191 989
Saadut avustukset+1 2620
INVESTOINTIEN NETTORAHAVIRTA -57-1 989
     
Rahoituksen rahavirta   
Winance ja Riverfort rahoitusjärjestely +1 0504 500
Pitkäaikaisten lainojen nostot +1 5002 360
Pitkäaikaisten lainojen takaisinmaksut -0100
Lyhytaaikaisten lainojen nostot +155188
Lyhytaaikaisten lainojen takaisinmaksut -812995
RAHOITUKSEN NETTORAHAVIRTA 1 8925 952
     
RAHAVAROJEN LISÄYS (+) TAI VÄHENNYS (-) 220-420
     

 



 



 

Oman pääoman muutoslaskelma  
(tilintarkastamaton)    
     
1 000 EUROsakepääomaSijoitetun vapaan oman pääoman rahastoKertyneet voittovaratOma pääoma yhteensä
31.12.20218032 771-33 887-1 036
Kauden voitto/tappio---7 668-7 668
Muuntoero, laaja tulos--00
Liiketoimet omistajien kanssa:    
Omien osakkeiden myynti - Winance07500750
Riverfort ja muut järjestelyt 1 173 1 173
Vaihtovelkakirjalainan oman pääoman komponentti00504504
31.12.20228034 694-41 051-6 277
     
     
     
1 000 EUROsakepääomaSijoitetun vapaan oman pääoman rahastoKertyneet voittovaratOma pääoma yhteensä
31.12.20208026 930-29 535-2 525
Kauden voitto/tappio---4 776-4 776
Muuntoero, laaja tulos--00
Liiketoimet omistajien kanssa:    
Omien osakkeiden myynti - Winance01 22401 224
Riverfort ja muut järjestelyt 1 218 1 218
Osakeannit03 40003 400
Vaihtovelkakirjalainan oman pääoman komponentti00423423
31.12.20218032 771-33 887-1 036
     
     
     

 



 

Konsernin tunnusluvut   
(tilintarkastamaton)    
     
     
1 000 EUR7-12/20227-12/20211-12/20221-12/2021
     
Liikevaihto8119211 3052 148
Liiketulos-2 922-1 437-5 587-3 173
% liikevaihdosta-360,3 %-156,0 %-428,2 %-147,7 %
Käyttökate-2 058-639-3 877-1 580
% liikevaihdosta-253,8 %-69,4 %-297,1 %-73,6 %
Tulos ennen veroja-4 017-2 294-7 668-4 776
% liikevaihdosta-495,3 %-248,9 %-587,7 %-222,3 %
     
Taseen loppusumma15 44917 18215 44917 182
Omavaraisuusaste %-42,0 %-6,0 %-42,0 %-6,0 %
Nettovelkaantumisaste %neg.neg.neg.neg.
Bruttoinvestoinnit7511 0211 3201 701
% liikevaihdosta92,6 %110,8 %101,1 %79,2 %
Tutkimus- ja kehitysmenot 1 4559702 8542 028
% liikevaihdosta179,4 %105,3 %218,7 %94,4 %
     
Tilauskanta450820450820
     
Henkilöstö, keskimäärin58515647
Henkilöstö, kauden lopussa58525852
     
Koroton vieras pääoma4 8542 1544 8542 154
Korollinen vieras pääoma16 76715 97516 76715 975
     
Osakekohtaiset tunnusluvut    
 Tulos/osake (laimentamaton)-0,01-0,01-0,02-0,02
 Tulos/osake (laimennettu)-0,01-0,01-0,02-0,02
 Oma pääoma/osake-0,015-0,003-0,016-0,003
 Hinta/voitto-suhde (P/E)-3,03-13,44-1,56-5,5
 Ylin kurssi0,080,130,130,16
 Alin kurssi0,030,080,030,06
 Keskikurssi0,050,100,070,11
 Osakkeen kurssi kauden lopussa0,030,080,030,08
 Osakekannan markkina-arvo, kauden lopussa, MEUR12,632,612,632,6
     
 
     
Tunnuslukujen laskentaperiaatteet   
     
     
     
Käyttökate (%)Tilikauden liiketulos + poistot + arvonalentumiset
 Tilikauden liikevaihto
     
Omavaraisuusaste (%):Oma pääoma yhteensä x 100
 Taseen loppusumma - saadut ennakot
     
Nettovelkaantumisaste (%):Korollinen vieras pääoma - rahat, pankkisaamiset 
 ja rahoitusomaisuusarvopaperit x 100
 Oma pääoma + määräysvallattomien omistajien osuus
     
Tulos/osake (EPS):Tilikauden tulos emo yrityksen omistajalle
 Osakkeiden keskimääräinen osakeantioikaistu lukumäärä
     
     
Oma pääoma/osake:Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma
 Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä tilinpäätöspäivänä
     
     
P/E-lukuOsakkeen kurssi kauden lopussa
 Tulos/osake
     
     
     

 



 

Lähipiiritapahtumat  
(tilintarkastamaton)  
   
Konserni on myynyt ja ostanut tavaroita ja palveluita yhtiöiltä, joissa määräysvallan antava osake-enemmistö ja/tai päätösvalta on konsernin lähipiiriin kuuluvilla henkilöillä sekä suoraan lähipiiriin kuuluvilta henkilöiltä. Lähipiirin kanssa toteutuneet tavaroiden ja palveluiden myynnit ja ostot perustuvat markkinahintaan.
   
Lähipiirin kanssa toteutuivat seuraavat liiketapahtumat:  
   
1 000 EUR1-12/20221-12/2021
Tavaroiden ja palvelujen myynnit  
Savcor Oy - tuotannon palveluja322
SCI Invest Oy -  tuotannon palveluja17
Yhteensä430
   
Tavaroiden ja palveluiden ostot  
SCI Invest Oy - vuokra4848
Basso J., Liettuan liiketoiminnan hallintopalvelut119119
SCI-Finance Oy - markkinointi- ja hallintopalveluja79104
Savcor Technologies Oy - markkinointi- ja hallintopalveluja101106
Savcor Oy - taloushallinnon palveluja2610
Muut5252
Yhteensä426440
   
Korkotuotot  
Savcor Oy01
   
Korkokulut ja muut rahoituskulut  
SCI-Finance Oy13192
Savcor Technologies Oy03
Savcor Oy60
Muut510
Yhteensä142105
   
Pitkäaikainen vaihdettava pääomalaina lähipiiriltä20063
Lyhytaikaiset muut velat lähipiirille370
Lyhytaikaiset korkovelat lähipiirille83
Ostovelat ja muut korottomat velat lähipiirille23943
   
Myyntisaamiset ja muut lyhytaikaiset saamiset lähipiiriltä2547
   
Savcor Face Ltd, Savcor Technologies Oy, Savcor Oy ja SCI-Finance Oy ovat Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalon ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon määräysvaltaan kuuluvia yhtiöitä.
   
SCI Invest Oy on Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalon määräysvaltaan kuuluva yhtiö.
   
   
1 000 EUR1-12/20221-12/2021
   
Palkat ja palkkiot  
Johdon ja hallituksen palkat ja palkkiot500515
   
   
   

 

 



 

Käyvät arvot  
(tilintarkastamaton)  
   
 Kirjanpito arvoKäypä arvo
1 000 EUR31.12.202231.12.2022
   
Rahoitusvarat  
Myytävissä olevat sijoitukset99
Myyntisaamiset ja muut saamiset1 4451 445
Rahavarat236236
   
   
Rahoitusvelat  
Tuotekehityslaina, pitkäaikainen6 5766 576
Oman  pääoman ehtoiset lainat, pitkäaikaiset1 5161 516
Muut pitkäaikaiset velat2525
Oman  pääoman ehtoiset lainat, lyhytaikaiset3 4773 477
Lainat rahoituslaitoksilta, lyhytaikaiset4 1764 176
Tuotekehityslaina, lyhytaikainen371371
Muut lainat, lyhytaikaiset307307
Muut lyhytaikaiset velat320320
Ostovelat ja muut korottomat velat 2 1982 198
   
Pitkäaikaisten lainojen käypä arvo oletetaan vastaavan kirjanpitoarvoa ja ne on arvostettu käypään arvoon alkuperäisen kirjaamisen yhteydessä. Yleisessä korkotasossa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta lainojen nostohetken jälkeen.
   
Muut pitkäaikaiset velat ja muut lyhytaikaiset velat sisältävät IFRS 16 mukaisia aktivoinnista johtuvia velkoja yhteensä 0,2 miljoonaa euroa. 
   
Ostoveloista, muista lyhytaikaisista veloista ja siirtoveloista oli katsauskauden päättyessä erääntynyt noin 1,7 miljoonaa euroa. Lisäksi on erääntynyt lainojen lyhennyksiä 0,3 miljoonaa euroa.
   
   
   

 



 

Aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden muutos
(tilintarkastamaton)  
   
   
1 000 EUR31.12.202231.12.2021
   
Sisältää aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet, konserniliikearvon ja muut aineettomat hyödykkeet  
   
Kirjanpitoarvo kauden alussa13 68613 842
  Poistot ja arvonalentumiset-1 692-1 422
  Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin1 0681 266
Kirjanpitoarvo kauden lopussa13 06213 686
   
   
Sopimusten varat ja velat on kirjattu IFRS 16 -standardin mukaisesti vuokrasopimusvelkaan ja käyttöoikeusomaisuuserään siirtymähetkellä 1.1.2019.
   
 
   

 



 

Vastuusitoumukset  
(tilintarkastamaton)  
   
   
1 000 EUR31.12.202231.12.2021
   
Omasta puolesta annetut vakuudet  
Lainat rahoituslaitoksilta4 1765 007
Muut velat148209
   
Annetut yrityskiinnitykset2 0602 060
Annetut muut vakuudet2 4163 019
   
   
Vuokravastuut   
 Seuraavana vuonna erääntyvät 6593
 Myöhemmin erääntyvät0108
   
   
   

 

Liite



EN
23/02/2023

Underlying

To request access to management, click here to engage with our
partner Phoenix-IR's CorporateAccessNetwork.com

Reports on Valoe Oyj

 PRESS RELEASE

Valoe Has Been Decleared Bankrupt

Valoe Has Been Decleared Bankrupt Valoe Corporation         Inside Information        7 April 2025 at 10.10 Finnish time The District Court of Pohjois-Savo has today, April 7, 2025, decleared Valoe Corporation bankrupt.  The Board of Valoe cordially thanks its employees, customers, partners, and shareholders for their support. In Mikkeli 7 April 2025 Valoe Corporation Board of Directors For more information: Hannu Savisalo, Chairman of the Board, Valoe Corporation Tel. email: Distribution:NASDAQ OMX, Helsinki Main media Valoe Corporation designs, manufactures, and sells solar ...

 PRESS RELEASE

Valoe on asetettu konkurssiin

Valoe on asetettu konkurssiin Valoe Oyj                         Sisäpiiritieto                7.4.2025 klo 10.10 Pohjois-Savon käräjäoikeus on tänään 7.4.2025 asettanut Valoe Oyj:n konkurssiin. Valoen hallitus haluaa kiittää työntekijöitään, asiakkaitaan, yhteistyökumppaneitaan ja osakkaitaan saamastaan tuesta. Mikkelissä 7. päivänä huhtikuuta 2025 Valoe Oyj HALLITUS Lisätietoja:Hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalo, Valoe Oyj p. 0502688email: Jakelu:Nasdaq Helsinki Oy Keskeiset tiedotusvälineet          Valoe suunnittelee, valmistaa ja myy aurinkosähköön, erityisesti liiken...

 PRESS RELEASE

Valoe Postpones the Disclosure of Its Financial Statement Release 2024

Valoe Postpones the Disclosure of Its Financial Statement Release 2024 Valoe Corporation         Stock Exchange Release        28 March 2025 at 16.40 Finnish time Valoe postpones the disclosure of its financial statement release 2024 until 30.4.2025. Reason for the postponement is that the results are not ready due to the uncertain situation of its restructuring process that has lasted since the beginning of December 2024 and the layoffs of the personnel. In Mikkeli 28 March 2025 Valoe Corporation Board of Directors For more information: Hannu Savisalo, Chairman of the Board, Valoe...

 PRESS RELEASE

Valoe lykkää tilinpäätöstiedotteen 2024 julkistamista

Valoe lykkää tilinpäätöstiedotteen 2024 julkistamista Valoe Oyj                         Pörssitiedote                28.3.2025 klo 16.40 Valoe lykkää tilinpäätöstiedotteen 2024 julkistamista 30.4.2025 saakka. Syynä lykkäykseen on, että vuoden tulos ei ole valmis joulukuun 2024 alusta epävarmana jatkuneesta Valoen saneerausmenettelyn tilanteesta ja henkilöstön lomautuksista johtuen. Mikkelissä 28. päivänä maaliskuuta 2025 Valoe Oyj HALLITUS Lisätietoja:Hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalo, Valoe Oyj p. 0502688email: Jakelu:Nasdaq Helsinki Oy Keskeiset tiedotusvälineet          ...

 PRESS RELEASE

Valoe's Financial Negotiations Continue. District Court Postponed the ...

Valoe's Financial Negotiations Continue. District Court Postponed the Proceedings of the Application to Suspend the Reorganization Proceedings to 4.4.2025 Valoe Corporation         Inside Information         6 March 2025 at 11.20 Finnish time On 2.10.2024, attorney Pekka Jaatinen, the administrator of Valoe's corporate reorganization, filed an application with the North Savo District Court to suspend Valoe's reorganization proceedings. The North Savo District Court postponed the processing of the suspension application to a new district court hearing to be held on 4.4.2025. Valoe is in a...

ResearchPool Subscriptions

Get the most out of your insights

Get in touch